Søke

Tid for Thereses hager

Tid for Thereses hager

Du kjenner kanskje Therese Knutsen fra Tid for hage i TV2? Eller er en av hennes over 80.000 følgere på Instagram? Therese er utdannet interiørdesigner og har skapt utallige vakre rom i private boliger og offentlige miljø i over tyve år. De senere årene har hun jobbet mer og mer med hagedesign, og formet stilfulle og funksjonelle uterom som har hatt svært forskjellig utgangspunkt. I bunnen ligger en sans for det praktiske og det estetiske som bindes sammen i en helhet preget av enkelhet og samtidig svært gjennomtenkte funksjonelle detaljer.

 

Therese har nå valgt å ha fulltids oppdragsmengde med uterom de siste fem-seks årene som en avveksling til interiørprosjekter, og for å kunne sette seg enda mer inn i det spennende og kreative arbeidet med rommet utenfor boligen. Pågangen har vært enorm, og spesielt sterk i året som gikk. Hun hadde sett fram til å ansette noen og få seg et showroom i Oslo denne våren, men dette ble ufrivillig satt på vent grunnet pandemi og fullbooket prosjektbok ut året! Dette blir forhåpentligvis realisert til høsten.

 

 

Stort og lettstelt på liten plass

 

- Veldig mange kunder ønsker seg vedlikeholdsfrie uterom. De vil gjerne tilbringe mer tid ute i hagen eller på verandaen, men ofte ikke tilsvarende mye tid på å vedlikeholde og stelle. Interessen for hageinteriør og design av uterom kom som en oppfølger fra arbeidet med vår aller første hage på 5 x 8 meter da vi bodde i et rekkehus i Bærum for 15 år siden. Det var litt å bryne seg på! Vi ønsket privatliv og vår egen oase, men hadde naboer på alle kanter. Vi gjorde alt selv, fra planløsning til ferdig prosjekt, og det ble en veldig positiv opplevelse. Min mann er heldigvis sivilingeniør, det kom godt med. Og min svigermor er utrolig flink med hage, vi høstet av hennes kunnskap og fikk masse avleggere av planter. Vi har fortsatt etterkommere av dem nå seksten år og to flyttinger senere. 

 

 

Forskjellige stiler

 

- Interessen for utelivet i hagen, på balkongen eller verandaen har økt mye de senere årene. Du får opptil to hundre forespørsler i uken. Hvordan jobber du med oppdragene du tar?

 

- Jeg har lang erfaring, med mange forskjellige boliger og stilarter. Jeg går alltid ut fra kundens behov og hva som passer for akkurat dem. Jeg ber også om foto av boligen innvendig, for å få et bilde av stil og smak. Jeg er en stor tilhenger av at hjemmet skal vise personligheten til den eller de som bor der. Det gjelder også for utearealet. Jeg synes det er viktig å få til en sømløs overgang mellom inne- og utearealene. Jeg er også opptatt av hvordan uterommet oppleves sett innefra. Det er så mye hyggeligere å se ut på frodig beplanting og vakre elementer enn søppeldunker og en rusten grill. I vårt nordiske klima er vi mye innendørs gjennom året, og da er det fint at hagen også har visuell verdi fra rommene inne i boligen.

 

 

 

Uterom med uendelig takhøyde

 

- Inne- og uterom skapes i utgangspunktet ut fra de samme prinsippene, så egentlig jobber jeg på samme måte med begge deler. Min styrke i forhold til å lage uterom er at jeg tar med kunnskapen og erfaringen fra mitt arbeid med å planlegge funksjonelle og personlige interiør: Planløsningen ute skal også ha soner eller rom med ulike funksjoner, som lounge-sone, sosiale soner, private soner og spisesone. I uterommet er det plassering og sammensetting av de grønne vekstene samt valg av dekorelementer som vannspeil, ildsted og spennende fokuspunkter som skaper atmosfæren og stilen. Med himmelhøy takhøyde og store flater oppleves små blomsterpotter og planter enda mindre. Derfor er jeg opptatt av å heller bruke få, store elementer som skaper frodighet og volum i uterommet. Et tips er å sette sammen 3-4 av samme plante i en stor potte slik at det virkelig bugner. To- tre store velfylte potter samlet i en gruppe har stor visuell effekt og skaper et ryddig uttrykk. Det samme gjelder dekor og møbler. Et mindre antall større elementer i grupper i stedet for mange småting hver for seg.

 

 

Veien til et hyggelig utemiljø

 

- Designere har mange ulike måter å jobbe på og treffer forskjellige målgrupper gjennom arbeidsmetode og signatur. Dette er så spennende og inspirerende. I Tid for hage er det mange ulike stiler og utrykk hos designerne. Da treffer man seere med ulike ønsker og behov, og er med på å inspirere og gi gode råd på veien til et hyggelig utemiljø. Noen har alt inne i hodet og skribler bare planen ned på en serviett, men jeg må ha alt planlagt på forhånd. Jeg jobber ut fra befaring, bilder og film, hustegninger og tomtekart, og lager alle løsninger i 3D. Ved å bruke 3D-modellering fra skissestadiet til ferdig design jobber jeg hele tiden med å forme utearealene ut fra eksisterende nivåforskjeller og utfordringer på tomten slik at man får en optimal løsning som også er tilpasset naturen rundt boligen. Kunden kan også enkelt se for seg hvordan uterommet vil bli når de får 3D-visualiseringer fra meg.

 

 

 

Japansk hagefilosofi med nordisk vri

 

Da Therese og ektemannen skapte rekkehushagen sin på begynnelsen av dette årtusenet, leste de mye om japanske hager og japansk filosofi. Therese forteller at hun ble inspirert til å ta med elementer fra dette og tilpasse vårt nordiske miljø og klima.

 

- Inspirasjon henter jeg fra reise, bøker, og opplevelser, men først og fremst fra naturen. Det er den som gir meg mest ideer og gode råd. Måten naturen ser ut og er bygget opp er alltid noe jeg arbeider mye med. Er man ved sjøen, i skogen, eller omgitt av duvende lyngheier? Dette er alltid hovedinspirasjonen i mine prosjekter. Hagen gir mennesker ro og oppleves ofte akkurat som naturen. Dette er blitt mer og mer viktig for oss nå som vi i økende grad er omgitt av mye teknisk støy. Vi har behov for å koble fra! Tilbake til det rolige og analoge i naturen. Det ser vi også i uterommene, som etter hvert har fått et mer naturlig utseende.

 

 

 

Organiske former

 

- Den japanske hagefilosofien som jeg alltid har vært så glad i er nå mer gjeldende enn noen gang! Stillhet, ro, organiske former, og samspill med elementer fra naturen.

 

Jeg tar med de grunnleggende elementene luft, vann, jord og ild, men ønsker likevel å få til et uttrykk som speiler vår nordiske arkitektur og som passer inn i naturen og klimaet vi har her. Det er viktig for meg å skape uterom som passer inn her og som inneholder vekster, materialer, funksjoner, og elementer som passer inn i vår nordiske natur og kultur i stedet for å prøve å gjenskape nøyaktige kopier av for eksempel franske, japanske eller engelske hager. Vi her nord bruker jo uterommet på en annen måte enn andre steder i verden grunnet både lysforhold, temperatursvingninger og vær gjennom sesongene.  

 

 

Ulike elementer

 

- Kan du si litt om arbeidet med prosjektene dine i TV 2’s serie Tid for hage?

 

- Ja, rekkehushagen med den runde peisen som ble sendt i mai i fjor, er en fin referanse til starten min for seksten år siden. Både egen rekkehushage og dette prosjektet i Tid for hage har veldig mye av den japanske filosofien med de ulike elementene som vann, ild og stein i hagen. Her jobbet jeg mye med å definere ulike soner og å dele inn den lange smale hagen i flere rom ved bruk av levegger og variert materialbruk. Her ønsket jeg å skape et ildsted med inspirasjon fra japanske hager, der de ofte benytter runde åpninger og buer. Resultatet ble en stor skulpturell peis midt i hagen i form av en ring i cortenstål som var 1,80 i diameter. Midt i ringen ble det felt inn en gasspeisinnsats fra fra Happy Cocooning. En slik gassløsning gir varme på kjølige sommerkvelder og er et flott dekorelement i hagen. Vi fikk også inn ulike elementer som kjempestore organisk formede steinheller, og møbler som hadde referanser til japansk møbeldesign.

 

 

 

Skreddersydde ildsteder

 

Bruken av peisinnsatser fra Happy Cocooning og Taigaen oppsto ut fra et behov for å lage ildsteder som passer visuelt og praktisk til hvert enkelt uterom. Ildstedet skulle være skreddersydd, gi varme, og ha en egen visuell verdi.

 

- For en del år tilbake var disse innsatsene ikke mulig å få tak i her i landet. Da jeg selv skulle ha det i hagen vår, måtte jeg helt til USA, og da passer vanligvis ikke gasskoblingene til norske produkter. Men så fant jeg heldigvis Taigaen og deres flotte peisinnsatser fra Happy Cocooning. Taigaen har jo ferdige kit for å lage skreddersydde løsninger selv. Det er så flott å ha en pakkeløsning, som man vet at det er trygt å bruke. Det er tross alt gass og flammer vi snakker om. Det er enkelt når det er lagt opp til «plug and play», og alt er så godt beskrevet. Du kan lett skjule gassflasken i et skap eller en boks, og med fastmontert bryterpanel blir løsningen sømløs og integrert. Men det er jo ikke alle som har mulighet eller ønske om en plassbygget peisløsning og da er det supert med mindre peisbord også, som kan flyttes rundt fra sone til sone etter behov. I nitti prosent av oppdragene konstruerer jeg hager med takløsninger, på grunn av været i Norge, og da er det jo fint å kunne flytte med seg peisbordet inn under tak.

 

 

Flere fordeler med Happy Cocooning

 

- En annen fordel med peisløsningene fra Happy Cocooning er at du får varmen veldig nær deg og kan sitte ute lenge på fine sommerkvelder. I et lukket uterom er det vanskelig med vedfyring grunnet sjenerende røyk, og i mindre uterom er gasspeisløsningene praktiske og funksjonelle da de ikke har behov for pipe og vedoppbevaring. I Norge hvor vi har stort behov for oppvarming for å kunne bruke uterommet større deler av året er slike løsninger perfekt.

 

I det nyeste prosjektet Therese gjorde i Tid for hage brukte hun også en peisinnsats fra Taigaen, denne gangen inntil en vegg under et pergolatak. Varmen holder seg godt der hvor det er litt tak over i den overbygde loungen med spiseplass. Gasspeisløsningen har skjult rom til gassflasken i skap. Alt bygget inn i rillede fasadeplater i fiberbetong, noe som gir en spennende struktur og overflate og er brannsikkert.

 

Ta trærne med på flyttelasset

 

Therese vokste opp i kreative omgivelser, med en mor som malte både på lerret og porselen, og som alltid har vært opptatt av farger, former og interiør. Hun mener interessen for interiør og design ble vekket allerede i barndommen.

 

De siste ti årene har Therese og familien bodd i enebolig med stor hage i Ålesund, inntil de flyttet tilbake til Oslo i januar i en leilighet.

 

- Det var en stor overgang fra enebolig med flere store terrasser, og 500 kvadratmeter plen til en loftsleilighet med kun ti kvadratmeter terrasse! Uansett, det ble fire etasjer opp uten heis med trær og planter i potter. Jeg fikk heldigvis med meg rognebærtreet mitt, men det store vakre hjertetreet derimot, og de aller største pottene som målte opp i 120cm i diameter måtte jeg dessverre selge. Men, det er en spennende utfordring å få til et funksjonelt og frodig uterom på kun 10m2. Utepeisløsning som alltid er et ønske må nok nå vente til vi kjøper oss en litt større bolig igjen om et års tid. Da ønsker vi oss både vedfyrt peis og gasspeisløsninger ute.

 

Therese fortsetter å skape nydelige uterom til stor glede og inspirasjon for alle som ønsker seg lengre dager ute i eventyrlige omgivelser. Ønsket er også å få satt i produksjon en egen utemøbelkolleksjon som har vært på tegnebrettet lenge! Møbler som passer det nordiske klimaet og vår skandinaviske stil i uterommet.

 

Design og foto: © Therese Knutsen

 

Hvis du vil titte nærmere på Thereses mange prosjekt, sjekk ut hjemmesiden og instagramprofilen hennes her:

@bythereseknutsenno https://www.thereseknutsen.no/

Legg igjen din kommentar
Filters
Sort
display